آشپزی و تغذیه

خواص بادام درختی خام شیرین و جدول ارزش غذایی آن به‌علاوه خواص و عوارض بادام تلخ

ویژگی های بادام خام: بادام معمولی یا بادام هسته ای مغذی و مقوی است. به آن بادام بریده می گویند. حتی روغن بادام نیز مغذی و خوراکی است. تحقیقات علمی نشان داده است که بادام شیرین برای سلامت مغز، قلب و عروق و پوست و همچنین برای مبارزه با سرطان مفید است. بادام تلخ نیز نوعی درخت بادام است که مصارف دارویی و دارویی دارد. خوردن یک یا دو بادام تلخ با مغزها اشکالی ندارد، اما بیشتر از آن ممکن است مضر باشد. نکته مهم دیگر این است که روغن بادام تلخ فقط برای مصارف خارجی است و هرگز نباید مصرف شود زیرا حاوی ماده ای سمی به نام هیدروسیانیک اسید است. در این مقاله خواص و ارزش غذایی بادام شیرین ارائه شده است. در حاشیه به برخی از خواص و عوارض بادام تلخ اشاره خواهد شد.

هشدار: بادام تلخ فقط برای مصارف دارویی است و نباید خودسرانه مصرف شود. روغن بادام تلخ نیز حاوی سموم است و هرگز نباید مصرف شود. روغن بادام تلخ فقط برای مصارف خارجی است، یعنی باید به عنوان مرهم استفاده شود.

درخت بادام در غذاها و غذاهای ایرانی

بادام مانند گردو و پسته از آجیل های مورد علاقه ایرانیان است. پودر یا خلال بادام نیز جزء اصلی یا تزئینی بسیاری از انواع شیرینی ها و غذاهای ایرانی است. مثلا بادام و حلوا از جمله دسرهایی هستند که ماده اصلی آن بادام است. برخی از شیرینی ها، غذاها و تنقلات تهیه شده با بادام به شرح زیر است:

خواص بادام خام

ماهیت و خواص بادام در طب سنتی ایران

به گزارش سایت نیچر، طبیعت بادام درختی شیرین، گرم و مرطوب است. مخلوط بادام و شکر مغذی، مقوی و مفید است. بادام شیرین اگر همراه با دسر خورده شود باعث تقویت مغز و ذهن می شود. بادام نرم کننده است، انسدادهای بدن را برطرف می کند، انسداد مثانه را برطرف می کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و از پوکی استخوان و بیماری های پیری پیشگیری می کند. بادام همچنین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد و برای بهبود زخم معده، نرم شدن پوست، تسکین گلودرد و بهبود سرفه های خشک مفید است.

مغز بادام در داخل پوست سالم تر است و اگر بیش از دو روز بیرون بماند، بسیاری از خواص خود را از دست داده و روغن موجود در آن مضر است.

بادام بو داده قابض و مقوی معده و مفید برای معده های ضعیف است، همچنین مزاج گرم تری دارد و افراد سرد مزاج آن را ترجیح می دهند، زیرا افرادی که مزاجشان سردتر است دیرتر بادام را هضم می کنند. اما بهتر است حیوانات خونگرم بادام را به صورت خام مصرف کنند. بادام معمولا دیر هضم است و نباید بیش از ده دانه در روز بخورید. عسل و خمیر مایه از فواید بادام است.

خواص و اثرات بادام تلخ

بادام تلخ، گرم و خشک است. هنگام خوردن آجیل، خوردن یک یا دو دانه بادام ممکن است تلخ یا بی ضرر باشد. اما زیاده روی در مصرف بادام تلخ مضر و حتی خطرناک است. روغن بادام تلخ نسبت به خود روغن بادام تلخ حساس تر است و هرگز نباید آن را خورد زیرا حاوی اسید هیدروسیانیک است که سمی است. روغن بادام تلخ مانند یک پماد فقط برای استفاده خارجی است.

هشدار: زنان باردار یا شیرده نباید بادام تلخ بخورند.

بادام تلخ پخته شده برای پاکسازی طحال و باز کردن انسدادهای کبد و طحال و کلیه و رفع کرم معده مفید است ولی زیاده روی در مصرف آن برای روده مضر است. بادام تلخ (به ویژه با نعناع یا نشاسته) برای درمان درد و التهاب سینه، ریه و سرفه مفید است. همچنین ملین است و درد کلیه را کاهش می دهد و سنگ کلیه و مثانه را درمان می کند.

استفاده از بادام تلخ همراه با مسکن توصیه نمی شود زیرا به شدت خواب آور است. بادام شیرین، شکر، آب نبات و عسل از جمله فواید بادام تلخ است.

خواص بادام خام

خواص بادام

بادام از دیرباز برای کاهش سرفه، مشکلات تنفسی، بی خوابی و دیابت تجویز می شود و همچنین برای حفظ سلامت پوست، مو و دندان مفید است. در اینجا برخی دیگر از خواص بادام شیرین آورده شده است.

خواص بادام برای سلامت مغز

مطالعات نشان داده اند که بادام حاوی تمام مواد مورد نیاز برای رشد مغز است. بنابراین گنجاندن بادام در غذای کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

بادام برای قلب و عروق مفید است

بادام سرشار از فیبر و اسیدهای چرب غیراشباع است که کلسترول بد خون را کاهش می دهد. بنابراین، افرادی که روزانه به اندازه کافی بادام مصرف می کنند، کمتر دچار حملات قلبی و بیماری می شوند.

بادام حاوی ماده ای به نام ال آرژنین است که تشکیل لخته های خونی را کاهش می دهد و دیواره رگ های خونی را تقویت می کند. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در بادام نیز ضربان قلب را تنظیم می کند. بادام همچنین حاوی ویتامین E است. نتایج همچنین نشان می دهد که بادام برای دیابتی ها بسیار مفید است زیرا حساسیت به انسولین را افزایش می دهد. اما مصرف آن باید به اندازه و طبق توصیه کارشناسان باشد.

خواص روغن بادام برای پوست

روغن بادام نرم کننده، التیام بخش است و به حفظ سلامت پوست کمک می کند. استفاده از روغن بادام برای پوست کودکان به شدت توصیه می شود. شیر بادام مورد استفاده در برخی صابون ها نیز استحکام بافت های پوست را افزایش می دهد.

بادام ضد سرطان است

بادام خاصیت ملین دارد، بنابراین دفع سموم را تسهیل می کند و با سرطان روده بزرگ مبارزه می کند. بادام یک غذای قابل هضم است.

فواید و خواص بادام در دوران بارداری

مصرف بادام در دوران بارداری خطر نقص لوله عصبی در نوزاد را کاهش می دهد، زیرا بادام حاوی اسید فولیک است که برای رشد مغز ضروری است و نقش حیاتی در سلامت بافت و تشکیل سلول دارد. نقص لوله عصبی و نقایص مغز و پوست سر (اسپینا بیفیدا) شایع ترین عوارض کمبود اسید فولیک است که در دوران بارداری رخ می دهد.

خواص بادام برای چاقی یا کاهش وزن

بادام یک میان وعده خوب است که به شما احساس سیری می دهد و اشتها را کاهش می دهد، اما سرشار از مواد مغذی است. اما همانطور که اشاره کردیم بادام اگر با شکر خورده شود باعث چاق شدن می شود.


آشنایی مختصر با خواص بادام

  • بادام سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، چربی های امگا 3 و بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. ترکیب این مواد بادام را به یکی از سالم ترین و مغذی ترین مغزها تبدیل کرده است.
  • بادام حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع از جمله اسید اولئیک و اسید پالمیتولئیک است. آنها سطح کلسترول بد (به اصطلاح LDL) را کاهش می دهند و سطح کلسترول خوب (به اصطلاح HDL) را در خون افزایش می دهند. مطالعات نشان داده است که اسیدهای چرب تک غیراشباع با بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی مبارزه می کنند.
  • بادام منبع خوبی از ویتامین E است. صد گرم بادام خام حاوی 25 میلی گرم ویتامین E است. ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است که یکپارچگی پوست و غشاهای سلولی مخاطی را حفظ کرده و از اثرات مضر رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.
  • بادام بدون گلوتن است، بنابراین برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک که به گلوتن حساس هستند و نمی توانند غذاهای حاوی گلوتن مصرف کنند، انتخاب خوبی است.
  • ویتامین های گروه B مانند ریبوفلاوین، نیاسین، تیامین، اسید پانتوتنیک، اسید فولیک و ویتامین B6 نیز در بادام به وفور یافت می شود.
  • بادام همچنین منبع خوبی از مواد معدنی مانند منگنز، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، روی و سلنیوم است.
  • روغن بادام استخراج شده از مغز بادام در ایران کاربرد غذایی دارد. همچنین در صنایع عطرسازی و داروسازی کاربرد دارد. اگر روغن بادام به طور مرتب به پوست مالیده شود، رطوبت آن را حفظ کرده و از خشکی پوست جلوگیری می کند.

جدول ارزش غذایی بادام شیرین خام

این جدول ارزش غذایی 100 گرم بادام شیرین خام را نشان می دهد. ستون سوم جدول نشان می دهد که با خوردن 100 گرم بادام شیرین خام، درصد کمی از نیاز روزانه انسان به مواد مغذی مختلف تامین می شود. این درصدها توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تعیین می شود. آنها از توصیه های این سازمان حمایت یا رد نمی کنند. این درصدها برای درک بهتر میزان مواد مغذی موجود در بادام شیرین خام در جدول ذکر شده است.

ارزش غذایی بادام خام (100 گرم) درصد موادی که ارائه می کنید
انرژی (کیلو کالری) 579 29%
کربوهیدرات (گرم) 21.55 16%
پروتئین (گرم) 21.15 38%
چربی کل (گرم) 49.93 165%
کلسترول (میلی گرم) 10 0%
فیبر غذایی (گرم) 12.5 30%
ویتامین ها
اسید فولیک (میکروگرم) 44 12.5٪
نیاسین (میلی گرم) 3.618 21%
اسید پانتوتنیک (میلی گرم) 0.47 9%
پیریدوکسین (میلی گرم) 13137 11%
ریبوفلاوین (میلی گرم) 10.138 78%
تیامین (میلی گرم) 0.205 16%
ویتامین A (میکروگرم) حدود 0 0%
ویتامین C (میلی گرم) 10 0%
ویتامین E (میلی گرم) 24 173%
ویتامین K (میکروگرم) 10 0%
الکترولیت ها
سدیم (میلی گرم) 1 0%
پتاسیم (میلی گرم) 733 15 درصد
فلز
کلسیم (میلی گرم) 269 27%
مس (میلی گرم) 0.996 110%
آهن (میلی گرم) 3.71 46.5٪
منیزیم (میلی گرم) 270 67%
منگنز (میلی گرم) 2285 99%
فسفر (میلی گرم) 481 69%
سلنیوم (میکروگرم) 2.5 4.5٪
روی (میلی گرم) 3.12 28%

بادام خام یا بدون نمک سالم تر و مفیدتر است. صد گرم بادام نمکی حاوی 386 میلی گرم سدیم است، اما بادام خام فقط یک میلی گرم سدیم دارد. مصرف بیش از حد سدیم برای قلب و فشار خون مضر است.

نحوه نگهداری بادام

مغز بادام بیشتر خواص خود را در داخل پوسته حفظ می کند. بهتر است پوست بادام را درست قبل از غذا بشکنید. اگر بادام با پوسته بیرونی آن در جای خشک و خنک نگهداری شود تا چند ماه سالم می ماند. اما بادام را باید در ظرف دربسته و دور از هوای یخچال نگهداری کرد.


هشدار: حساسیت به بادام

برخی افراد به بادام حساسیت دارند. علائم آلرژی بادام ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اینها عبارتند از استفراغ، اسهال، درد شکم، التهاب لثه و گلودرد و به دنبال آن مشکل در تنفس و گرفتگی در قفسه سینه. بنابراین، افرادی که به آجیل از جمله بادام حساسیت دارند، باید احتیاط کنند یا از مصرف آن اجتناب کنند.


مطالب مرتبط: خواص میوه ها، سبزیجات و غذاها

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا